Amaren - Vinařství zasvěceno matce Luise Canase

22. Ledna 2018 Amaren - Vinařství zasvěceno matce Luise Canase
Příběh:
Vinařství jménem Amaren se zrodilo s úrodou v roce 1995 na počest matky Juana Luise Caňase (majitele vinařství Luis Caňas).

 
Amaren

Neunavitelná pracovnice, zasvětila celý svůj život práci na venkově a na vinici. Prvním vínem, které vzniklo ve vinařství bylo AMAREN, víno matky „el vino de la madre“, víno Andělů. Juan Luis měl sen, aby AMAREN bylo synonymum k perfektním, dokonale vyváženým vínům. Dokonalost tohoto vína se projevuje ve všech krocích jeho elaborace od péče o vinici, sběr hroznů, přes přísnou selekci až po zrání v pečlivě vybraných dubových sudech.
 
Amaren
Umístění vinic:
Vinice jsou situovány v oblasti Rioja Alavesa, v oblasti, které vévodí vinice všude tam, kde se podíváte. Vinice jsou umístěny převážně na svazích a terasách, na severu jsou chráněny pohořím Sierra Cantabria. Villabuena je území situované na jihu provincie Alava (Rioja Alavesa), kde péče o vinice a výrova vína je téměř jediná aktivita, která se v regionu rozvinula. V této části Riojy Alavesa jsou nejpříznivější přírodní podmínky pro výrobu kvalitního vína.
Charakteristiky oblasti:
Blízkost Atlantiku a přítomnost pohoří Sierra Cantabria na severní části vinic (ochrana vinic) způsobuje vanutí studenějších větrů ze severu, zároveň je ale klima ovlivněno kontinentálními a středomořskými vlivy podnebí. Průměrná roční teplota je kolem 13°C a v době dozrávání hroznů a sklizně zaznamenáváme velké rozdíly mezi teplotami přes den a v noci, což velmi pozitivně ovlivňuje kvalitu hroznů. Množství stážek je v oblasti průměrně 400 mm.
Charakter půdy není primárně příliš úrodný. Půda je spíše hlinito-jílovitá a jílovito-vápenatá, což je ideální pro získání výjimečných hroznů. Vinice se rozkládají v nadmořské výšce 450 – 600 m.n m. Odrůdy pěstované pro Amaren jsou typické pro celou oblast Rioja Alavesa – jsou to převážně Tempranillo, Graciano z modrých hroznů a Malvasia a Viura (jinde také známé jako Macabeo) pro výrobu bílého vína.
Vinice, kterými disponuje vinařství Amaren jsou skutečným luxusem. Na rozloze 22 hektarů se nachází keře staré více než 60 let, na dalších 30 hektarech najdeme o něco málo mladší keře, ve stáří mezi 30 a 60 lety. Samotná vinice je to nejcennější čím vinařství Amaren disponuje a je také nejlepším argumentem k tomu, aby si člověk jejich víno zamiloval.
Staré keře dávají dokonalou vyváženost a jedinečnost chuti budoucího vína. Kořeny jsou ukotveny velmi hluboko do půdy, kde mohou čerpat potřebné minerální látky, které se potom projeví v celkové harmonii a komplexnosti chutí. Celková úrodnost takovýchto vinic je velmi malá, což dává vínu jeho vlastní osobitost. Způsob pěstování vína se řídí velmi přísnými pravidly používání hnojiv, jež jsou převážně organického původu tak, aby bylo šetrné k životnímu porstředí.
 
Sběr hroznů pro Amaren
Sběr hroznů probíhá mechanicky, jednotlivé hrozny se skládají do malých dřevěných bedýnek, které se potom dále třídí. Nejdříve se vybírají ty nejlepší hrozny, druhá selekce probíhá na bázi výběru nejlepších bobulí. Pokud ovšem v nějakém roce nejsou hrozny natolik kvalitní, aby se mohly stát Amarenem, víno Amaren se v tom ročníku nevyrobí. Produkce tohoto vína je omezená a je vždy závislá pouze na tom, co příroda dá.
Vinařství Amaren disponuje nejmodernějšími technologiemi pro vinifikaci. Fermentace probíhá v nerezových tancích nebo dřevěných kádích. Samotný proces zrání probíhá výhradně v nových dubových sudech z amerického nebo francouzského dubu vyrobených nejlepšími mistry ve svém oboru.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články