Alioli, klasická dobrota španělské kuchyně
15. Května 2019
Spousta věcí, které milují gastronomičtí nadšenci i běžní spotřebitelé, je úplně jednoduchá. Stačí mít dobré suroviny, případně trochu trpělivosti. To je i případ alioli.
Jak na ni
Alioli je česneková majonéza, jakou si můžete připravit i sami doma. Potřebujete jen výborný olivový olej a žloutek z dobrého vejce, kvalitní česnek, maličko citronové šťávy a trochu soli. Klíčem je trpělivost. Česnek s trochou soli rozmělněte v hmoždíři. Přidejte žloutek a míchejte. Olej přilévejte až naposled, a to velmi, velmi pomalu za stálého míchání, aby se spojil s ostatními ingrediencemi. Dochuťte citronovou šťávou a solí. Je to až legračně prostá věc, ale tahle majonéza se stane vaší oblíbenou omáčkou a hvězdou večírků!
3 věci, na které se hodí alioli:
-
Patatas bravas, smažené brambory na španělský způsob nebo obyčejné hranolky
-
Do sendvičů
-
K rybám
PS: V některých oblastech se slovem aioli označuje nikoli česneková majonéza, ale omáčka bez vajec, jen z oleje, soli a česneku. Ochutnejte ji!
Jste gurmán každým coulem?
Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.