Španělsko a houby

02. Srpna 2019 Španělsko a houby
V našich zemích panuje rozšířený omyl, že houby jedí hlavně Češi a pak snad ještě Rusové, a v dalších zemích si potrpí tak leda na žampiony, lanýže a snad, možná na pravé hříbky. Není to pravda. Pojďme se podívat na několik španělských houbových delikates.

Abychom nekřivdili žampionům

Stejně jako ve velké části světa se žampiony jedí i ve Španělsku. Česnekové žampiony jsou oblíbené tapas, které dostanete v celém Španělsku i na ostrovech. A musíme uznat, že jsou chutné. Ale bylo by škoda se ochudit o další skvělé lahůdky.

Poslední roky si získala oblibu hlíva ústřičná, které se přisuzují i různé pozitivní účinky na lidské zdraví. V našem eshopu najdete vysoce kvalitní konzervovanou hlívu z regionu Navarra, který proslul pěstováním chřestu.

Špičkové špičky

Vynikající jarní houbou, kterou dostanete i v našem eshopu, je špička obecná. Firma AROTZ, která ji dodává, byla založena v roce 1960 a má dominantní postavení na trhu v produkci španělského lanýže, kaštanů, hub a lesních plodů. Od téže firmy máme lahůdku, kterou labužníci přímo milují: Sušená, v malém sáčku dodávaná čirůvka májovka se hodí do omáček, ale skvělá je třeba i s vajíčky. A pokud si na tyhle houby netroufáte, vychutnejte si prostě klasickou, nadčasovou, jemnou a přitom výraznou chuť pravých hřibů.

PS: I ve Španělsku se sbírají houby v přírodě. Jak uvádí například blog The Pasta Lunch Company, konají se zde i houbařské vycházky s průvodci, zkušenější sbírají houby sami.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články