Chobotnice v kuchyni
29. Října 2019
I čeští konzumenti si stále více oblibují mořské plody. Mají příznivé výživové hodnoty, nepřiberete po nich a dodají vašemu vaření na zajímavosti. Mezi populární zpestření českých stolů patří i chobotnice.
Chobotnice mohou být obrovské, celkem běžně váží pět nebo i patnáct kilogramů. Na stolech ale najdete spíš menší hlavonožce. Obecně se jedí spíše chapadélka, zejména u větších kusů. V restauracích, kde se chobotnice vaří a grilují, někdy dostávají hosté chutná chapadélka a vše ostatní se nechává ke konzumaci pro zaměstnance v kuchyni.
Nakládané lahůdky
Kromě možnosti dát si jídlo s chobotnicí v restauraci, nebo si ji přinést domů celou, je tu i další gastronomicky zajímavá varianta: Nakládané chobotnice. Jak jste si třeba při dovolené ve Španělsku nemohli nevšimnout, řada darů moře se nakládá do konzerv, a když trošku zapátráte, dostanete skutečně delikatesní produkty se všemožnými mušlemi a právě i chobotnicemi.
V naší nabídce jsou zajímavé malé nakládané chobotničky ve špičkovém oleji Isla del Carmen, které vřele doporučujeme jako studenou chuťovku s pečivem. Zároveň je to snadný způsob, jak si užít mořské lahůdky v českém prostředí a nemuset shánět celou velikánskou chobotnici, která může snadno utrpět úpravou nezkušených kuchařů. A pokud jste někdy zkoušeli nějaký větší exemplář vařit, dáte nám zapravdu, že i manipulace s takovým hlavonožcem je poměrně náročný projekt!
Jste gurmán každým coulem?
Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.